W tradycyjnym rozwoju zapachu wyróżnia się trzy fazy. Pierwsza faza trwa kilka minut od naniesienia na skórę i jest nazywana: nutą głowy, głową, nutą początkową, początkiem lub po prostu wierzchołkiem zapachu. Dominują w niej zapachy lekkie, lecz intensywne – aromat cytrusów, ziół, traw i liści czy tzw. wodnych owoców.
Druga faza może trwać godzinę lub dtużej. Nazywana jest nutą środkową, środkiem, nutą serca lub po prostu sercem. Pojawiające się w niej nuty decydują o tym, do jakiej rodziny zapachowej należą perfumy. Mogą to być np. wonie kwiatowe, korzenne czy też drzewne.
Trzecia faza trwa najdłużej – kilka lub nawet kilkanaście godzin od naniesienia perfum na skórę. Nazywana jest nutą bazy, bazą, nutą podstawową bądź ttem zapachu. Tworzą ją aromaty najtrwalsze i najcięższe – np. ambry, piżma, żywic, nuty pudrowe, drzewne i skórzane.
Kiedy więc spotykamy opis zapachu: głowa: bergamota, mandarynka, melon serce: róża, jaśmin, konwalia baza: ambra, piżmo, drzewo sandałowe, wanilia możemy przypuszczać, iż tuż po otwarciu flakonu poczujemy woń cytrusowo-wod- ną. Po kilku minutach noszenia na skórze zmieni się on w klasyczny, kwiatowy zapach, któremu wcześniej czy później nieco ciepta i słodyczy dodadzą nuty zwierzęce (ambra, piżmo) oraz slodko-pudrowa wanilia.
Niektórzy producenci starają się przedstawić piramidę zapachową swojego pachni- dta w niezwykle atrakcyjnej wizualnie formie. Zamiast nazw nut zapachowych zamieszczają rysunki lub zdjęcia owoców, kwiatów, ziół i innych substancji pachnących.
Leave a reply